To θαυμαστό ταξίδι της (δικής σου) εγκυμοσύνης!
Καλώς ήρθες στο όμορφο και παράξενο αυτό ταξίδι της εγκυμοσύνης! Ένα ταξίδι που φέρνει μία νέα πραγματικότητα στην ζωή σου…μία νέα ζωή!
Όπως όλα τα ταξίδια, έτσι και αυτό έχει τις ιδιαιτερότητες του, τις εύκολες και περίεργες στιγμές…και ακόμη και αν κάνεις τη διαδρομή 2 ή 3 φορές, θα είναι πάντα διαφορετική!
Με άλλα λόγια, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, ακόμη και για την ίδια μητέρα! Για αυτό είναι σημαντικό να μιλάς και να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου, ακόμη και αν δεν είναι η πρώτη σου εγκυμοσύνη για οτιδήποτε σε απασχολεί!
Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας!
Αλήθεια, πόσο διαρκεί το ταξίδι μας;
Παρά την καθιερωμένη πεποίθηση των 9 μηνών, η κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες… Προσοχή, μετράμε από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, όταν ο κύκλος είναι από 26 έως 30 ημέρες.
Στις περιπτώσεις που ο κύκλος της μητέρας είναι διαφορετικός, η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) καθορίζεται στην Αυχενική Διαφάνεια.
Όσα θέλεις να γνωρίζεις για το 1ο Τρίμηνο!
Αν και ξεκινά από την 1η ημέρα της περιόδου, για την μαμά ο χρόνος μετράει από το θετικό τεστ κύησης, συνήθως στις πρώτες μέρες καθυστέρησης, που αντιστοιχεί στην 5η Εβδομάδα Κύησης. Ολοκληρώνεται την 14η Εβδομάδα.
Ποια συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν;
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν πάντα συμπτώματα, τουλάχιστον σε βαθμό που να επηρεάζουν την καθημερινότητα. Τα συμπτώματα και η ένταση τους διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και από κύηση σε κύηση. Για αυτό είναι σημαντικό να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας!
- Νωρίτερα εμφανίζονται συνήθως η καταβολή και ο πόνος στους μαστούς. Είναι τα πρώτα συμπτώματα που βιώνει η μέλλουσα μαμά. Ωστόσο στην αρχή δεν τα συνειδητοποιεί καθώς αποτελούν και συμπτώματα που προηγούνται της εμφάνισης της περιόδου.
- Πόνοι περιόδου μπορεί να υπάρχουν για τις πρώτες εβδομάδες. Η μέλλουσα μαμά συχνά έχει την αίσθηση πως θα έρθει η περίοδος. Μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες.
- Άλλο συχνό σύμπτωμα είναι η συχνοουρία. Δεν σημαίνει κάποια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, ωστόσο καθώς στις πρώτες εξετάσεις περιλαμβάνεται και γενική ούρων, αν υπάρχει σημείο ουρολοίμωξης θα αντιμετωπισθεί.
- Το πλέον ενοχλητικό σύμπτωμα είναι η ναυτία και ο έμετος. Ξεκινά συνήθως μετά την 6η Εβδομάδα και διαρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι την 12η με 14η Εβδομάδα. Αν υπάρχουν έμετοι δυσκολεύουν ιδιαίτερα στην πρόσληψη τροφής ή ακόμη και νερού σε κάποιες περιπτώσεις. Πολλές φορές αυτό δημιουργεί άγχος στην μαμά για την πορεία της κύησης.
Μην αγχώνεστε! Παρά το ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μαμά αισθάνεται εξαντλημένη και καταβεβλημένη, ακόμη και χωρίς επαρκή ποσότητα τροφής, το εμβρυάκι μας αναπτύσσεται κανονικά!
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι έμετοι μπορεί να είναι πολλοί σε αριθμό και να διαρκέσουν για πολλές εβδομάδες, προκαλώντας αφυδάτωση στην μητέρα και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Πρόκειται για την υπερέμεση της κύησης, μία σπάνια κατάσταση που απαιτεί όμως εισαγωγή στο Νοσοκομείο και νοσηλεία συνήθως για μία με δύο ημέρες για ενυδάτωση και αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών.
Τα συνήθη αντιεμετικά δεν χορηγούνται στην κύηση. Κυκλοφορούν ειδικά σκευάσματα που μπορείτε να λάβετε με την οδηγία του γιατρού σας. Τα σκευάσματα περιέχουν Βιταμίνη Β6 και εκχύλισμα τζίντζερ και ανακουφίζουν σε μεγάλο βαθμό. Σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζει η αποφυγή τροφών που επιβαρύνουν το στομάχι.
- Διατεταμένο έντερο, δυσκοιλιότητα και διόγκωση της κοιλιάς. Η αυξημένη προγεστερόνη της κύησης προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκοιλιότητα και διόγκωση της κοιλιάς. Αν και θα μας άρεσε, όχι! Η κοιλίτσα δεν είναι φουσκωμένη λόγω του μωρού από τώρα!
Η διατροφή βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αν ωστόσο υπάρχει ναυτία ή έμετοι, αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με την χρήση κάποιου υπακτικού κατάλληλου για την κύηση.
Χρειάζονται φάρμακα στο 1ο Τρίμηνο;
Συστήνεται η έναρξη λήψης φυλλικού οξέος με την σύσταση πάντα του γιατρού σου.
Ποιες εξετάσεις γίνονται στο 1ο Τρίμηνο;
- Οι πρώτες βασικές εξετάσεις αίματος και ούρων: ελέγχονται μέσα σε αυτές ο θυρεοειδής, λοιμώξεις όπως ερυθρά, τοξόπλασμα και κυτταρομεγαλοϊοός, ηπατίτιδες και HIV, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης για έλεγχο φορέων Μεσογειακής Αναιμίας. Ανάλογα με το ατομικό ιστορικό της μητέρας, ο γιατρός σας θα κρίνει αν απαιτούνται και άλλοι ειδικοί έλεγχοι που αφορούν την μαμά αλλά και τον μπαμπά σε ορισμένες περιπτώσεις.
- Ανίχνευση μετάλλαξης ΔF 508 της κυστικής ίνωσης: συχνά γίνεται ταυτόχρονα με την Αυχενική Διαφάνεια.
- Υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης: Είναι διακολπικό και πραγματοποιείται στην πρώτη επίσκεψη στον Γιατρό μας. Σε αυτό ελέγχεται η θέση του σάκου κύησης (φυσιολογικά μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα), ο αριθμός των σάκων και των εμβρύων και ανάλογα με την Εβδομάδα κύησης γίνεται μέτρηση του μήκους του εμβρύου (Κεφαλοουριαίο Μήκος, CRL) και ανίχνευση καρδιακής λειτουργίας.
- Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας. Πραγματοποιείται μεταξύ 11+3 και 13 Εβδομάδων Κύησης. Η μέτρηση της Αυχενικής Διαφάνειας του εμβρύου και η εκτίμηση παραμέτρων όπως το ρινικό οστό συνδυάζονται με την τιμή της ορμόνης PAPP-A του αίματος της μητέρας. Από τον συνδυασμό αυτών προκύπτει πιθανότητα για Χρωμοσωμικές ανωμαλίες για το συγκεκριμένο έμβρυο. Προκύπτει επίσης εκτίμηση πιθανότητας για προεκλαμψία και για πρόωρο τοκετό.
Tip για ένα όμορφο 1ο Τρίμηνο: Προσπάθησε να είσαι όσο πιο χαλαρή γίνεται! Μίλα με τον γιατρό σου για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία!
Θυμήσου: Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και κάθε μέρα της μπορεί να διαφέρει από την προηγούμενη! Μόνος αρμόδιος να σε συμβουλεύσει είναι ο γιατρός σου!