Ελένη Τσουκαλά, Μαία, MSc, Προϊσταμένη Προγεννητικής & Μεταγεννητικής Φροντίδας ΙΑΣΩ
30 Ιαν 2023

11 Facts on Motherhood για νέες μαμάδες

facts on motherhood

Διαβάστε μία σειρά από ενδιαφέροντα “Facts on Motherhood” που συλλέξαμε για εσάς. Θα βρείτε “facts” που μπορεί να μην έχετε ξανακούσει και άλλα που ενώ καταλαβαίνατε ότι ισχύουν, δεν γνωρίζατε ότι εξηγούνται και επιστημονικά… 

  1. Γνωρίζατε ότι στην πλειοψηφία των χωρών του κόσμου η λέξη “Μητέρα” ξεκινά με το γράμμα “Μ”; Ο λόγος πιθανόν να σχετίζεται με τους πρώτους ήχους που κάνουν τα βρέφη. 

  1. Η σχέση ανάμεσα στο βρέφος και τη μητέρα είναι από τη φύση της ιδιαίτερη, μοναδική και σημαντική για τη ζωή και των δύο. Τι συμβαίνει όμως με τους μπαμπάδες; 

  1. Ο απαιτητικός ρόλος του υπεύθυνου γονιού, ίσως στην αρχή να δημιουργήσει ανησυχία και άγχος. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο γονείς χρειάζονται υποστήριξη, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη.Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον όπως και οι επαγγελματίες υγείας που τους περιστοιχίζουν θα συμβάλλουν σημαντικά στηρίζοντάς τους έμπρακτα και ενισχύοντάς τους συναισθηματικά. 

  1. Τα μωρά, όχι μόνο λατρεύουν τη μυρωδιά της μαμάς τους, αλλά μπορούν να την αναγνωρίσουν ακόμη κι από απόσταση μερικών μέτρων! Επιπλέον, η μυρωδιά της μαμάς τα ηρεμεί και τα χαλαρώνει. 

  1. Πόσο και πότε είναι καλό να κοιμάται το μωρό; Να το αφήσω να κοιμηθεί και άλλο το μεσημέρι ή να το ξυπνήσω; Άραγε άλλα μωρά κοιμούνται περισσότερο; Ναι, τώρα που γίνατε μητέρα θα σας απασχολήσει πολύ το θέμα της ποιότητας του ύπνου, τόσο του μωρού σας όσο και του δικού σας! 

  1. Το κάθε μωρό ακολουθεί το δικό του μοτίβο ύπνου – σίτισης για τον πρώτο μήνα της ζωής τους και ως την εδραίωση του Μητρικού Θηλασμού. Οι νέοι γονείς καλούνται να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα του μωρού. 

  1. Στον άνθρωπο η ωκυτοκίνη ή αλλιώς η "ορμόνη της αγάπης" προκαλεί αισθήματα ηρεμίας και περιορίζει το άγχος. Τα ακουστικά ερεθίσματα, όπως το κλάμα του μωρού και η φωνή της μαμάς, αλλά και η δερματική επαφή, ενισχύουν το δέσιμο μητέρας και παιδιού. 

  1. Είναι απολύτως φυσιολογική η ανησυχία της νέας μαμάς για την επιλογή ενός παιδιάτρου που θα ανταποκρίνεται και θα συναισθάνεται τις ανάγκες της. Όταν μία γυναίκα φέρνει στον κόσμο ένα μωρό έχει την ανάγκη από έναν παιδίατρο που θα την καθησυχάζει, θα την υποστηρίζει και θα την συμβουλεύει, γνωρίζοντας το ιστορικό υγείας της, αλλά και του βρέφους της. Παράλληλα, ο παιδίατρος είναι ο άνθρωπος που το μωρό θα συναντά συχνά, οπότε η φιλικότητα και η ομαλή εξοικείωσή μαζί του είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

  1. Κάθε φορά που θα συστήνετε το μωρό σας σε αγαπημένα πρόσωπα, θα εκπλαγείτε από το πόσο ενθουσιασμό θα αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή. Συγχρόνως, θα σας συνεπάρουν το ανιχνευτικό βλέμμα και το ακαταμάχητο χαμόγελο του μωρού σας όταν θα αντικρύζει ένα νέο πρόσωπο για πρώτη φορά! 

  1. Ο δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωράκι της είναι πράγματι μαγικός! Και είναι τόσο ξεχωριστός που έχει παρατηρηθεί ότι οι χτύποι της καρδιάς ενός μωρού έως και τριών μηνών περίπου μπορούν, σε ορισμένες συνθήκες, να συγχρονιστούν με τους χτύπους καρδιάς της μητέρας του. 

  1. Μπορεί να γνωρίζετε ότι τα μωρά ακούνε τη φωνή των γονιών τους μέσα από τη μήτρα. Όμως, ξέρατε ότι οι πρώτοι ήχοι που ακούν είναι ο χτύπος της καρδιάς της μαμάς, ο αέρας που εισέρχεται στα πνευμόνια της, το γουργούρισμα της κοιλιάς της και η ροή του αίματος μέσα στον ομφάλιο λώρο; 

Η μητρότητα επιφέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα μίας νέας μαμάς. Όμως, μία από τις πιο μαγικές, δεν είναι άλλη, από τη στιγμή που το μωράκι θα αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του και να μοιράζεται τον ενθουσιασμό του μαζί σας.